De ce urăsc oamenii miliardarii?

De ce urăsc oamenii miliardarii?

Criticii spun că existența celor uber-bogați este atât imorală, cât și un eșec politic;

A trecut puțin peste un secol de când baronul petrolului John D. Rockefeller a devenit primul miliardar din lume în dolari măsurabili în 1916. În prezent, există 3.311 miliardari la nivel global, reprezentând aproximativ 11,8 trilioane de dolari în avere. Existența miliardarilor, totuși, a fost o sursă continuă de controverse, mulți considerând că un sistem financiar care permite unei singure persoane să adune miliarde este imoral și indică un eșec politic la scară largă .

Uber-bogații sunt din nou pe scaunul fierbinte după preluarea haotică a Twitter de către Elon Musk, precum și disponibilizările la scară largă din domeniul tehnologiei . De ce au ajuns oamenii să urască miliardarii? Iată tot ce trebuie să știi:

Sunt miliardarii un semn al unei economii care eșuează?

Fără îndoială că averea unora a crescut mult în detrimentul altora. În timpul pandemiei de COVID-19, valoarea netă colectivă a miliardarilor a crescut cu 42%, relatează CNN . În același timp, 263 de milioane de oameni au fost conduși la sărăcie din cauza creșterii prețurilor, evidențiind decalajul enorm de bogăție socială. „Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și a bogăției în același moment în istorie”, a comentat Max Lawson , șeful politicii de inegalitate la Oxfam.

De-a lungul timpului, publicul larg a devenit mai supărător față de miliardari și extrem de bogați, pornind mișcări precum Ocupați Wall Street și „ mâncați-i pe cei bogați ”, în timp ce politicieni de rang înalt precum senatorul Vermont Bernie Sanders (I) și reprezentantul New York Alexandria Ocasio-Cortez (D) a argumentat împotriva existenței miliardarilor. „Cred că nu, nimeni nu merită să aibă un miliard de dolari”, a declarat senatorul Kirsten Gillibrand, candidatul la președinția democrat de atunci, pentru The New York Times în timp ce făcea campanie în 2019.

De la pandemie, un număr tot mai mare de americani au fost de acord cu afirmația că oamenii care au averi de miliarde sau mai mult este rău pentru țară, potrivit Centrului de Cercetare Pew . „Ne simțim confortabil cu o societate în care cineva poate avea un heliport personal în timp ce acest oraș se confruntă cu cele mai mari rate de persoane care se confruntă cu lipsa adăpostului de la Marea Depresiune?” Ocasio-Cortez a argumentat într-un interviu cu autorul și jurnalistul Ta-Nehisi Coates în 2019. „Ar trebui să coexiste acele două lucruri în același timp?”

Alții, însă, cred că „cei care muncesc și câștigă bani în această țară, nu este un lucru rău”, așa cum a spus Tulsi Gabbard, candidatul democrat la președinția din 2020, pentru Times în același interviu. Miliardarii inspiră, creează locuri de muncă, alimentează inovația și răspund comunității, a susținut în continuare omul de afaceri Peter Cohan pentru Inc.

Sunt miliardarii cu adevărat vizionarii care pretind că sunt?

O apărare comună a miliardarilor este că aceștia sunt inovatori care și-au urcat drumul spre vârf și, prin urmare, ar trebui să li se acorde privilegiile pe care le-au câștigat. Dar este cu adevărat adevărat?

Mulți apărători subliniază că miliardari precum Jeff Bezos de la Amazon și regretatul Steve Jobs de la Apple au reușit să ușureze viața de zi cu zi a oamenilor prin afacerile și tehnologiile lor care au schimbat lumea. Profesorul de la Universitatea Lehigh, Anthony O’Brien , susține The Morning Call că ei, și alții ca ei, „ne îmbunătățesc viața prin introducerea de noi produse sau prin scăderea costurilor produselor existente” și că succesul lor „nu este rezultatul lor. puterea de piață, ci de succesul lor spectaculos în satisfacerea dorințelor consumatorilor.”


Criticii, totuși, susțin că nu există nicio modalitate de a fi un miliardar etic și că, deși mulți miliardari au venit singuri cu inovații, a fost în detrimentul altora. Un exemplu pe care îl dă comentatorul politic Anand Giridharadas este Familia Sackler, care deținea Purdue Pharma . Familia a făcut miliarde profitând de pe urma crizei opioidelor vânzând cantități mari de oxicontină persoanelor care au devenit dependenți de droguri.

Mulți miliardari au manipulat în plus politicile economice în favoarea lor prin lobby și, în unele cazuri, asumând poziții guvernamentale, cunoscute sub numele de plutocrație, susține Rebekka Ayres într -un articol de opinie pentru Teen Vogue . „Când clasa capitalistă este capabilă să scrie regulamentul și să facă lobby pentru cote preferențiale de impozitare”, a scris ea, „este practic imposibil să se realizeze o reformă socială și economică într-un mod care să fie semnificativ pentru majoritatea americanilor din clasa muncitoare și de mijloc. “

Roxanne Roberts sugerează în The Washington Post că „miliardarii, în cea mai mare parte, s-au eschivat de critici, marcându-se drept mari inovatori, personificând idealurile americane de oportunitate de zdrențe la bogăție și muncă grea”.

Ne-au făcut miliardarii viața mai bună?

Produsele și afacerile precum Amazon, iPhone-urile și rețelele sociale au schimbat, fără îndoială , viața de zi cu zi a oamenilor . O’Brien continuă să explice că, în loc să plătească societatea cu bani, „miliardarii creează mult mai mult surplus economic decât alți antreprenori, ei aduc contribuții mult mai mari la fericirea noastră”. Mulți miliardari se implică foarte mult în filantropie , Bezos chiar spunând că intenționează să-și dea cea mai mare parte a averii.

Dar, odată cu seria recentă de concedieri la scară largă din partea companiilor de tehnologie, care sunt adesea deținute de miliardari, se poate argumenta, de asemenea, că cei mai înalți continuă să câștige cantități masive de avere, în timp ce cei de la nivelurile inferioare sunt lăsați să se usuce. Mai mult, un miliard de dolari este o sumă extrem de mare de bani pe care „nu se poate spune că nimeni nu o merită moral sau că a câștigat-o”, spune Rob Reich, directorul Centrului pentru Etică în Societate, pentru MarketWatch .

Miliardarilor li se oferă, de asemenea, mai multă putere nealeasă decât s-ar putea simți unii, de la valorificarea averii lor pentru a influența deciziile guvernamentale până la deținerea de instituții media, precum Elon Musk cu Twitter , Mark Zuckerberg cu Facebook, Instagram și WhatsApp și Jeff Bezos cu The Washington Post . .

Filantropia duce, de asemenea, la reduceri de taxe și mulți cred că miliardarii ar trebui să-și plătească partea echitabilă din taxe. Președintele Biden a remarcat chiar că „există o anumită responsabilitate comună și nu este împărțită în mod echitabil pentru oamenii muncitori, din clasa de mijloc și din clasa muncitoare”. S-a dovedit deja a nu fi eficientă și, de fapt, mărește inegalitatea veniturilor.

În timp ce realizările miliardarilor sunt în mare măsură înțelese, mulți americani au ajuns la concluzia că acumularea de avere este un lucru rău și că societatea ar fi mai bună dacă veniturile ar fi împărțite. „Când sunt întrebați într-un mod care evită termenii fierbinți, concepțiile greșite și nivelul de bogăție pe care oamenii o au în prezent, americanii sunt de fapt de acord cu privire la dorința unei distribuții mai egale a bogăției”, a constatat The Atlantic într-un studiu din 2012 . Într-adevăr, în ciuda opiniei generale negative asupra socialismului din SUA , studiul a constatat că „majoritatea mare a americanilor preferă o distribuție a bogăției mai egală decât cea care există în Suedia”.

Astăzi, acea „idee radicală câștigă adepți la stânga” , scrie Farhad Manjoo , din The New York Times , citând în continuare argumentul lui Tom Scocca din 2018 în The Daily Hmm că „unele idei despre cum să facem lumea mai bună necesită atenție, nuanță. gândindu-ne la cum să echilibrăm cel mai bine interesele concurente. Alții nu: miliardarii sunt răi. Ar trebui să scăpăm de miliardari. Toți.” Sursa: Theweek.com

Please follow and like us:
close

🕶 Relaxează-te!

Ridică-ți picioarele și lasă-ne pe noi să facem munca grea în locul tău. Înscrie-te pentru a primi ultimele noastre oferte direct în căsuța ta de email.

Nu vom face niciodată spam și nu îți vom distribui adresa de email.
Află mai multe în politica noastră de confidențialitate[/link].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *